Ruokaa omasta maasta

Joulukinkku paikallismestarin tapaan


Ota kinkku huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Kuivaa pinta ja aseta kinkku ritilälle. Laita kinkun kupeeseen paksuimpaan kohtaan paistomittari, asettele se niin että näet tuloksen uuninluukun kautta ilman, että luukkua tarvitsee avata. Muista ehdottomasti testata mittarin toimivuus ennen paistamista kastamalla mittari kiehuvaan veteen ja tarkistamalla, että se näyttää sataa astetta. 

Aseta ritilä uuniin ja ritilän alle uunipelti, jossa on vettä. Aseta pelti kannakkeille, ei uunin pohjalle. Pelti ei saa myöskään osua uunin takaseinään, näin varmistetaan lämmön esteetön kulku ja tasainen kypsyminen. Paista kinkkua ensimmäinen tunti 150 asteessa ja laske sen jälkeen lämpötila 110 asteeseen. Kinkku on valmis, kun sisälämpötila on 80 astetta. Jos pidät mureammasta kinkusta, anna lämpötilan nousta 82 asteeseen, jos taas mehevämpi on makuusi,  niin ota kinkku pois 78-asteisena. Kinkunpaistoon kuluvaa ajankäyttöä voi karkeasti arvioida noin tunti per paistokilo -kaavalla, mutta mittari on saletisti ainut luotettava keino kypsyyden määrittelyyn!

Nosta kinkku jäähtymään folion alle, ei jääkaappiin. Poista verkko ja nahka kylmän kinkun päältä. Sitten kuorruttamaan Kotkan Lihamestarien tyyliin: levitä kinkun pintaan veitsellä Mahti-sinappia ja siirappia sekä ripottele korppujauhoja. Paahda kuorrutus muutaman minuutin ajan 200-asteisessa uunissa ylälämmöllä tai grillivastuksella kauniin ruskeaksi. Sitten nauttimaan – ilman joulustressiä!

Palkinnot


Kotkan Lihamestareiden tuorelihamakkarat ovat olleet useana vuonna kärkisijoilla kovatasoisessa makkaranvalmistuskilpailussa Englannin Nottinghamissa. Tuliaisina on ollut kulta- ja hopeamitaleita jo viiden vuoden ajan. Maista sinäkin! Makkaroita löydät Kotkan Prisman sekä muiden hyvin varustelluiden kauppojen palvelutiskeistä. Jos teidän kaupan tiskissä ei niitä vielä näy, niin kysykää ihmeessä kauppiaaltanne, asia on varmasti korjattavissa! Kurkkaa myös resepti-idea ja sitten vaan kokkaamaan!